Terug naar site

De liefde, hoe werkt dat nou?

leestips

· relatietherapie,liefdesverdriet,relaties,liefde,MetJantien

Liefdesrelaties...

Geen andere relatie in het leven kent zoveel kleurnuances als een liefdesrelatie. In goede zin en in slechte zin. Een liefdesrelatie ligt qua beleving en intensiteit het dichtstbij de relatie die wij hebben gehad met onze ouders. Met het verschil dat de ouder-kind relatie meestal onvoorwaardelijk is en een liefdesrelatie voorwaardelijk. Dit zorgt nogal eens voor verwarring, want bij het aangaan van een liefdesrelatie wordt onze behoefte aan verbinding, koestering, afhankelijkheid en fysieke aanraking geactiveerd, vaak in een vorm die we (her)kennen vanuit ons kind zijn. We plakken deze ervaringen en verwachtingen op onze geliefde en reageren en gedragen ons als volwassen persoon heel vaak vanuit deze kinderervaring. En dat werkt meestal niet zoals we willen, want onze aangeleerde overlevingsstrategieën en opgebouwde gewoontes uit de kindertijd kunnen behoorlijk in de weg zitten bij het bouwen aan een volwassen duurzame, liefdevolle, harmonieuze liefdesrelatie in verbinding met elkaar.

Mooie plaatjes...

Als we hierbij optellen dat we leven in een tijd waarin onafhankelijkheid en individualisme het hoogst haalbare lijken te zijn, én dat we daarnaast door films, boeken en alle fantastische Facebook en Instragram posts een behoorlijk vertekend beeld krijgen van hoe een liefdesrelatie eruit zou moeten zien... kan het samen bouwen aan een duurzame liefdevolle relatie een behoorlijke uitdaging zijn. Want wat is die liefde nu eigenlijk? En hoe moet dat er dan uitzien? En als het er dan zo uitziet, maar je helemaal niet past, wat moet je dan? ...

Hoe dan wel?

Hoe het moet? Dat is het nu juist, er moet vooral niets. Wat belangrijk is, is dat je een manier en een vorm vindt die jou en jullie past! En lukt het je niet om dat samen te vinden, omdat het verleden, het heden of misschien zelfs de verwachtingen die je hebt van de toekomst je in de weg zitten, trek dan aan de bel en vraag hulp!

In de tussentijd

Wat fijne boeken over het leven en de liefde!

Ik wens je veel wijsheid!

Jantien de Bruin

Met Jantien - Relatiebegeleiding, ook bij scheiding en voor het samengestelde gezin

broken image

Kalmte - School of Life

... Onze slechtste beslissingen maken we bijna altijd als we onze kalmte verliezen en ons laten leiden door angst en onrust. Gelukkig kunnen we kalmte door oefening verbeteren. We hoeven niet blijvend geteisterd te worden door onrust, maar kunnen onze reacties op alledaagse uitdagingen drastisch verbeteren. De kunst van het kalm blijven ligt niet in het drinken van speciale thee of een langzame ademhaling, maar in beter nadenken. Dit boek ontrafelt de belangrijkste oorzaken van stress en geeft een reeks mooie, overtuigende en soms komische argumenten waarmee we ons kunnen wapenen tegen paniek en woede...

Te koop o.a. via Bol.com

De Zahir - Paolo Coelho

De zoektocht naar zijn vrouw voert de schrijver uit zijn veilige leventje in Frankrijk naar Spanje, Kroatië en uiteindelijk de kale landschappen van Centraal-Azië. Zijn queeste over ongebaande paden brengt hem niet alleen dichter bij zijn vrouw, maar ook bij de essentie van zijn eigen leven, de aard van de liefde en de macht van het lot.
Met De Zahir toont Paulo Coelho zich niet alleen een krachtig en meeslepend verteller, maar hij laat ook zien wat het is een mens te zijn in een wereld vol mogelijkheden.

Over afstand nemen en loslaten...

Te koop o.a. via Bol.com

Zelfcompassie - Kristin Neff

Compassie hebben met anderen, dat lukt meestal wel. Maar compassie hebben met jezelf is vaak een stuk moeilijker. Dat ontdekte psychologe en boeddhist Kristin Neff na haar pogingen om los te komen van de problematische relatie met haar vader. Steeds weer belandde ze bij verkeerde mannen en in relaties die haar niet gelukkig maakten, totdat ze besefte dat ze pas liefde kon geven als ze zichzelf liefhad.

Zelfcompassie gaat volgens Kristin Neff om drie dingen: begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt, acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven, en het onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen.

Te koop o.a. via Bol.com