Terug naar site

CORONA 'PROOF' in 11 stappen!

· coronavirus

TIPS EN TOOLS

Naast alle preventieve gezondheidsvoorschriften, die we natuurlijk allemaal moeten naleven, ziet ons leven er ook qua tijdsbesteding en emotionele ervaring ineens totaal anders uit. Om je een handje te helpen hierin staande te blijven en er misschien zelfs misschien iets moois van te leren, bijgaand 11 tips die je op mentaal vlak 'Corona Proof' maken! Suggesties als een kleine herinnering aan de dingen die wel binnen onze controle liggen.

 1. (Zelf)compassie: Niemand van ons heeft COVID-19 eerder ervaren. Probeer compassie te voelen voor jezelf en de gene om je heen die zich op hun manier proberen aan te passen aan deze nieuwe situatie. 
 2. Maak contact met je gevoel: Het is helemaal oké om je angstig, nerveus of gespannen te voelen door wat er momenteel speelt in de wereld. Het is goed om het er over te hebben met mensen en daarom je self-care een beetje op te schroeven. Het is oké om hulp te zoeken en al je gevoelens mogen er momenteel zijn! Het doel van deze tips is niet om geen angst meer te voelen maar wel om je er bewust van te laten zijn, het te durven voelen en het vervolgens weer te laten gaan.
 3. Creëer zoveel mogelijk structuur in je dag: Wanneer er zoveel verandering gaande is dat buiten onze controle ligt, is het prettig om op bepaalde vlakken wel controle te ervaren. Zie het als een manier om je weerbaarder te maken voor het onverwachte en onbekende. Zet een wekker, maak een routine, blijf niet in je pyjama op de bank hangen.
 4. Zorg goed voor jezelf: Eet gezond, zorg dat je beweging krijgt, slaap en hydrateer goed. 
 5. Mindfulness: Geleide meditaties, yoga, aandachtig eten en gewoon aanwezig zijn zonder oordeel. Dit zijn allemaal mooie manieren om voor onszelf te zorgen en om gepieker te voorkomen. Probeer niet teveel in doemscenario’s mee te gaan maar blijf in het hier en nu. Op dit moment is dit wat het is.
 6. Maak gebruik van ademtechnieken voor ontspanning: Wanneer we ons gespannen voelen, slaan we dat op in ons lichaam - dit heeft een direct effect op hoe we ademen. Maar ook andersom, door bewust te ademen kan je de rust terugbrengen in je lichaam. Probeer om te beginnen 5 flinke in- en uitademingen te nemen. Je kan ook een bepaald patroon volgen: 4 tellen in, 1 tel vast, 6 tellen uit, 1 tel vast. Herhaal dit 10 keer.
 7. Probeer niet teveel tijd door te brengen op social media: Teveel tijd doorbrengen op schermen, het lezen van doemscenario’s of ‘fake news’ kan veel onnodige angst veroorzaken. Het leidt ons daarentegen ook af van hoe we ons echt voelen. Leg je telefoon weg voor een paar uur om weer in contact te komen met jezelf. 
 8. Probeer niet teveel vast te houden aan verwachtingen: Je kunt in deze periode misschien niet (zoveel) doen als je normaal zou doen of doen wat je had willen doen ... bedenk dat je hier niet alleen in bent. Op dit moment is dit wat ons verbind, de hele wereld is aan hetzelfde overgeleverd! Probeer dit te accepteren en je aan deze nieuwe situatie aan te passen.  Wellicht kan je er zelfs gebruik van te maken?! 
 9. Grenzen bewaken, een goed gesprek: Nu je hoogstwaarschijnlijk meer tijd doorbrengt met je familie, gezin of huisgenoten, is dit een mooi moment om te oefenen met het bewaken van je grenzen. Start een gesprek over hoe jij de komende tijd voor je ziet. Hoe kan je er voor zorgen dat je elkaar zoveel mogelijk respecteert? Een voorbeeld van het aangeven van een grens is: “Ik kan me voorstellen dat dit een moeilijke tijd is voor je, maar ik wil nu liever niet over het virus praten. Kunnen we het over wat anders hebben?”. 
 10. Leer iets nieuws: Je kan de gelegenheid aangrijpen om iets nieuws te leren! Droom je al een tijdje van het oppakken van een nieuwe hobby? Dit is je kans! Veel scholen of bedrijven bieden nu online cursussen aan ter vervanging van face-to-face contact. Iets nieuws leren zorgt ten eerste voor voldoening en is daarnaast goed voor de gezondheid van onze hersenen en daarbij onze mentale gezondheid!
 11. Verbinden: Laat de sociale isolatie je niet tegenhouden om contact op te zoeken met de mensen om je heen. We hebben allemaal iemand nodig die we kunnen vertrouwen. Voor geruststelling, humor, kalmte, erkenning en steun. Probeer iemand een handje te helpen die dit volgens jou het hard nodig heeft op dit moment. En als jezelf niet zo goed weet wie jij moet bellen? Neem dan gerust contact op MetJantien!

Ik wens iedereen veel sterkte in deze verwarrende en intense tijd!

Zet hem op!

Met Jantien - Jantien de Bruin

Consults via telefoon en Skype kunnen georganiseerd worden!