Terug naar site

Geen echte zus?!

Hoe onnadenkende opmerkingen hard aankomen ..

· Samengesteld gezin,Stiefouders,Kinderen,Stiefbroer,MetJantien

Broer en Zussendag...

Vorig jaar werd er in de klas van mijn jongste dochter uitgebreid aandacht besteed aan broer en zussen dag. Iedereen mocht vertellen over zijn/haar broers en zussen, zo ook mijn dochter...

Met een fotocollage onder haar armen vertrok ze naar school om daar trots te vertellen over haar 3 zussen. Haar twee oudere zussen, die ‘gewoon’ bij ons thuis wonen en over haar andere zusje die bij de vader van haar twee oudere zussen en zijn vriendin woont. Logisch toch? Althans, zo is het voor haar (en voor ons)…

Voor één van de ouders, die blijkbaar de presentatie bijwoonde, was dit toch minder logisch. Want tja, eigenlijk waren haar twee oudere zussen half zussen en dat jongste meisje was niet echt een zus… maar het jongste zusje van de twee oudsten… zo wist ze mijn dochter te vertellen. Aangedaan en verward kwam ze thuis, met de mededeling dat ‘ze’ niet geloofden dat ze echt zussen heeft… en dat de kinderen haar een beetje moesten uitlachen.

Tja, daar ga je dan...

Bij ons hoort de hele bups bij elkaar. De allerjongste, die dus inderdaad biologisch gezien op geen enkele wijze een zusje is van mijn jongste dochter, maar wel het zusje, oh nee sorry, het halfzusje is van mijn twee oudsten… (volgen jullie het nog?) vertelt regelmatig aan haar moeder dat ze eigenlijk twee moeders heeft. Namelijk haar eigen moeder en mij, de moeder van haar twee zussen… of ja, om het voor die ene ouder even helder te houden… twee half zussen.

Ik zou nog even door kunnen gaan om uiteen te zetten welke zussen nu biologisch gezien wel en geen hele, halve, of helemaal geen zussen van elkaar blijken te zijn. Om het voor de volwassenen geheel correct en overzichtelijk te houden. Maar ik laat het hier liever bij, bij ons hoort de hele bups bij elkaar… Hoe is dat bij jullie?

Met Jantien - coaching & begeleiding samengestelde gezinnen