• Begeleiding bij scheiden

  Verlies & Rouw

  Scheiden is een intensief en emotioneel proces voor ouders en kinderen. De zekerheid die je dacht te hebben, de gewoontes die er waren, het vertrouwde reilen en zeilen en de houvast van oude structuren houden op te bestaan. Het is een periode van afscheid, waarin je weer op een nieuwe manier geconfronteerd wordt met het leven, met jezelf, met je partner en met je kinderen. Het is belangrijk dat dit rouwproces bij jullie als ouders de ruimte een aandacht krijgt die het nodig heeft. Het goed afhechten van de relatie draagt eraan bij dat jullie daarna weer op een goede basis jullie nieuwe leven op kunnen bouwen en dat de kinderen daardoor ook een stabiele basis zullen ervaren.

   

  Keuzes voor de toekomst

  Juist in deze vaak emotioneel zware tijd, moeten jullie beslissingen nemen die bepalend zijn voor de toekomst. Daarnaast vraagt de zorg voor de kinderen veel aandacht. Zij zijn immers aan jullie overgeleverd. Jullie willen beiden het beste voor hen, maar wat is nu ‘het beste’? En wat vinden de kinderen zelf ‘het beste’?

   

  Belast met deze druk, blijkt het vaak erg moeilijk om samen een scheiding goed te laten verlopen en de juiste keuzes te maken voor de toekomst. Begeleiding bij dit proces kan jullie helpen bij het afhechten, verwerken en weer bouwen aan een nieuwe toekomst op een gezonde manier.

  Nieuw Begin

  Scheiden is ook een nieuw begin van een leven als individu en een begin van een nieuwe gezinsvorm waarin ieder zijn draai weer moet vinden. Als de scheiding definitief is, volgt een periode van liefdesverdriet en afscheid. Dit afscheid kan allerlei gevoelens met zich meebrengen, uiteenlopend van o.a. rouw, boosheid, machteloosheid, eenzaamheid, uitzichtloosheid tot gevoelens van opluchting en misschien wel nieuwsgierigheid naar het nieuwe leven dat voor je ligt. Dit is een individueel proces dat ieder op zijn eigen manier doorleeft.

   

  Kinderen

  Voor de kinderen kan dit een heel verwarrende periode zijn. De structuur en de veiligheid van het oorspronkelijke gezin vallen weg. Nieuwe gezinsvormen met elke ouder apart komen hiervoor in de plaats. Net als bij jullie als ouders, is het belangrijk dat ook de kinderen hun eigen verlies en rouwproces mogen hebben. Ook voor hen is het belangrijk dat zijnde gelegenheid krijgen deze fase af te sluiten en langzaam te gaan wennen aan de nieuwe situatie.

  Gepaste begeleiding

  In deze fase van zal de begeleiding veelal op individuele basis plaatsvinden. Waarbij we ook zullen kijken naar de behoefte om andere specialisten te betrekken voor de juiste ondersteuning. Hierbij kan je denken aan traumaverwerking, lichaams- en energiewerk, welke zullen bijdragen aan de verwerking van de scheiding en helpen het nieuwe leven weer op te bouwen.

  broken image