• Relatietherapie

    Omdat jullie het waard zijn!

    De dynamiek van een liefdesrelatie

    Geen enkele relatie kent zoveel kleuren en nuances als een liefdesrelatie – in goede én slechte tijden. Wat deze band zo intens maakt, is dat ze qua beleving en emotie sterk lijkt op de relatie die we hadden met onze ouders of verzorgers. Onze hechtingspatronen als volwassene zijn vaak een weerspiegeling van de patronen die we als kind hebben ontwikkeld.

     

    Verbinding & hechting

    In een liefdesrelatie worden diepe behoeften zoals verbinding, koestering en fysieke aanraking geactiveerd, vaak vanuit patronen die in onze kindertijd zijn gevormd. Overlevingsmechanismen en eerdere liefdeservaringen kleuren hoe we ons in relaties gedragen. Hierdoor zien we onze partner soms door een lens van verwachtingen en overtuigingen uit het verleden, wat het opbouwen van een gelijkwaardige, liefdevolle relatie kan bemoeilijken.

     

    Inzicht en doorbreken van patronen

    Veel van deze patronen en triggers zijn onbewust. Dit kan leiden tot ruzies, onbegrip, aantrekken en afstoten, miscommunicatie, of een cyclus van aanval en verdediging. Zonder inzicht in de onderliggende oorzaken en behoeften lijkt het soms alsof er geen uitweg is, behalve het beëindigen van de relatie.

     

    Maar dat hoeft niet zo te zijn. Begrip en bewustwording van deze dynamieken kunnen helpen om patronen te doorbreken en ruimte te maken voor een relatie gebaseerd op verbinding, gelijkwaardigheid en liefde.

    Relatietherapie: Versterk de verbinding

    Durven erkennen dat je emotioneel aan elkaar gehecht bent en hierin afhankelijk van elkaar bent, is een cruciale stap in het versterken van je relatie. Net zoals een kind afhankelijk is van zijn ouders voor koestering, begrip en troost, hebben partners ook deze diepe behoefte aan emotionele verbinding.

     

    De therapie richt zich op het herkennen, erkennen en transformeren van (hechtings)patronen en triggers. Dit helpt je om meer open te staan voor elkaar, ontvankelijk te zijn en weer op elkaar afgestemd te raken. Het doel? Elkaar écht zien, begrijpen en de liefde weer laten stromen.

     

    Samen onderzoeken we:

    • Relatie- en familiesystemen, om patronen in kaart te brengen.
    • Hechtingsstijlen, verlatingsangst en bindingsangst, en hoe deze je relatie beïnvloeden.
    • Jeugd en opvoeding, en hoe deze patronen of belemmeringen hun uitwerking hebben in jullie relatie.
    • Persoonlijke trauma’s en blokkades, om meer inzicht en ruimte te creëren.
    • Geweldloze Communicatie volgens de methode van Marshall Rosenberg, als hulpmiddel voor begrip en verbinding.

    Relatietherapie is geen snelle oplossing. Het vraagt toewijding, bereidheid en zelfreflectie. Maar met stap voor stap begeleiding, in een veilige en ondersteunende omgeving, werken we op een tempo dat bij jullie past.

     

    Zijn jullie klaar om de liefde en verbinding in je relatie te versterken? Samen zetten we de eerste stap!