• Relatietherapie

    Omdat jullie het waard zijn!

    Geen relatie in het leven kent zoveel kleurnuances als een liefdesrelatie. In goede zin en in slechte zin. Van alle relatievormen die we hebben, ligt een liefdesrelatie qua beleving en intensiteit het dichtstbij de relatie die wij hebben gehad met onze ouders/ verzorgers. Hechtingspatronen van volwassenen hebben een grote gelijkenis met de hechtingspatronen van kinderen en hun ouders.

     

    Verbinding & hechting

    In een liefdesrelatie wordt onze behoefte aan verbinding, koestering, afhankelijkheid en fysieke aanraking geactiveerd, vaak in een vorm die we (her)kennen vanuit ons kind zijn. Niet alleen onze behoeftes gaan terug naar langer geleden, ook de kwetsuren die we hebben opgelopen en de overlevingsmechanismen die we hebben opgebouwd om ons als kind staande te houden binnen het gezin, spelen in een liefdesrelatie op. Daarnaast kunnen ook ervaringen uit voorgaande liefdesrelaties zijn sporen nalaten in hoe je je manifesteert in een nieuwe relatie.

     

    We zien onze geliefde door een bril die gekleurd is door al deze ervaringen en verwachtingen waardoor wij onze geliefden eigenlijk niet kunnen zien voor wie hij/zij nu echt is. Zo kunnen onze aangeleerde overlevingsstrategieën, onze hechtingsstijl en opgebouwde gewoontes behoorlijk in de weg zitten bij het bouwen aan een volwassen gelijkwaardige, liefdevolle relatie in verbinding. En het kan het ook lastig maken om een partner te vinden die echt goed bij je past.

     

    Omdat we lang niet altijd zicht hebben op alle gebeurtenissen uit het verleden en de impact die dit heeft op ons als volwassene, kunnen we verstrikt raken in ruzies, onbegrip, gedragingen van aantrekken en afstoten, aanval en verdediging, en miscommunicatie, zonder dat we echt doorhebben wat hiervan de oorzaak is en wat nu eigenlijk de onderliggende behoefte is. Voor je het weet kom je in een vicieuze cirkel en lijkt alleen het beëindigen van de relatie de enige optie.

    Samen bouwen aan een liefdevolle relatie kan een behoorlijke uitdaging zijn, waar je soms best wat hulp bij kan gebruiken!

     

    Therapie

    Durven erkennen dat je emotioneel gehecht bent aan elkaar en hierin dus afhankelijk bent, net zoals een kind afhankelijk is van zijn ouders voor koestering, begrip en troost, is een belangrijke sleutel.

     

    De therapie richt zich op het versterken van de emotionele band met je partner door (hechtings)patronen en triggers te herkennen, erkennen en te transformeren, waardoor je open kunt staan voor elkaar, ontvankelijk bent en (weer) op elkaar afgestemd raakt. Kortom, instaat bent elkaar te zien en te begrijpen en de liefde weer te laten stromen.

     

    In relatietherapie Met Jantien:

    • Onderzoeken we jullie relatie- en familiesystemen;
    • Onderzoeken we hechtingsstijlen en gedragingen gekoppeld aan verlatingsangst en bindingsangst;
    • Gaan we opzoek naar patronen en belemmeringen vanuit jullie jeugd en opvoeding
    • En naar ieder persoonlijke onderliggende trauma's en blokkades
    • En verdiepen we ons in de methode Geweldloze Communicatie die ontwikkeld is door Marshall Rosenberg.

    Relatietherapie Met Jantien is geen quick fix, het vraagt toewijding en bereidheid om naar jezelf te kijken en aan jezelf en je relatie te willen werken.

     

    Natuurlijk doen we dit samen, stap voor stap op een veilig tempo, een tempo dat jullie past!